MMKA koopt schilderij Jazz van Nola Hatterman aan

 

Jazz (1934) van Nola Hatterman: gestileerde weergave in groen en geel van een jazzorkest geeft beeld weer van de uitbundige, vooroorlogse jazzcultuur.

Op de veiling Impressionistische en Moderne Kunst bij Christie’s Amsterdam heeft het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) twee schilderijen weten te verwerven die een prachtige aanvulling zijn op de collectie vooroorlogs realisme van het museum, waaronder dat van de Nederlands-Surinaamse kunstenares Nola Hatterman (1899-1984). Het opvallende werk, getiteld Jazz (1934), toont in groene en gele kleuren een gestileerde weergave van een jazzorkest en geeft daarmee een beeld van de uitbundige, vooroorlogse jazzcultuur. Het werk weerspiegelt Hattermans voorkeur voor de cultuur van mensen met een donkere huidskleur en kan als prelude worden gezien voor haar latere vertrek naar Suriname. De schilderijen die Hatterman omstreeks de jaren dertig maakte vertonen uitgesproken kenmerken van de nieuwe zakelijkheid. Het MMKA heeft van haar een stilleven uit 1929 in langdurig bruikleen van het Stedelijk Museum Amsterdam dat te zien is in de collectiepresentatie. Voor een overzicht van werk dat het Stedelijk van Nola in bezit heeft klik op de link.

Zie ook www.nolahatterman.com

Bron: persbericht MMKA

Zie ook Esther Schreuder

ill. rosey e. pool instrumenten4Zie ook de illustratie in het boek van Rosey Pool (1951): Een nieuw lied voor Amerika – het leven van George Gershwin.

Filmpje waarin Nola naast haar schilderij Op het terras staat