MEI 2021: zoomlezing over Hans Valk. Over een Nederlandse kolonel en een coup in Suriname (1980) voor de Working Group on History and International Politics op 20 mei (ook voor UvA-medewerkers en -studenten) en op 25 mei voor het NIOD (moderator prof. dr. Kees Ribbens).

OP 11 april 2021 gaf ik een zoomlezing voor Sociëteit De Waterkant over mijn nieuwe boek: Hans Valk. Over een Nederlandse kolonel en een coup in Suriname.

Op 7 december 2020 opende de expo 'Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam'. Ik was te zien in de introductiefilm tezamen met de andere curatoren. 

OP 5 maart 2020 hield ik tijdens de opening van de expo 'Geen kunst zonder kunnen - 40 repro's van Nola Hattermans mooiste werken' in de Ready Artgallery in Paramaribo een speech.

2 DECEMBER 2019 leidde ik in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de Surinamemonoloog over Nola Hatterman in, script Bodil de la Parra, actrice Monic Hendricx. Regie: John Leerdam.

CURATOR PETRA Ponte organiseerde in 2019 in het Friese Kunsthuis SYB gesprekken rond het thema Nola en Boni. Op 17 november 2019 was ik te gast samen met beeldend kunstenaar Marieke Zwart.

7 NOVEMBER 2019 was ik in Arti et Amicitiae om bij de expo Brasa mi ori/ groet me met... aan de hand van Hattermans schilderij Op het terras (1930) te vertellen over de cultuurpolitiek van musea t.a.v. inclusiviteit.

ALS GASTDOCENT vertelde ik op 22 oktober 2019 aan studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname over de valkuilen bij het doen van bronnenonderzoek. 

OP 26 april 2019 hield ik samen met Lonneke Geerlings een presentatie over de culturele bemiddelaars Rosey Pool en Nola Hatterman tijdens het colloquium over de voormalige Nederlandse koloniën. Dit was ter gelegenheid van het 12 1/2 jubileum van de Leerstoel Caraibistiek aan de UvA. 

VANAF november 2017 t/m april 2018 was ik betrokken bij het mentorenprogramma van de NVJ.

GEDURENDE 2017 hield ik verschillende lezingen over Mediastrijd in Suriname. O.a. in IISG op 9 juni, bij Spui 25 Amsterdam op 30 oktober, bij Beeld en Geluid in Hilversum op 8 december. Zie de Persmus van december 2017.
Op 12 december 2017 presenteerde ik Mediastrijd om Suriname in 't Nationaal Archief in Paramaribo.  

Op 22 april 2016 vertelde ik tijdens het seminar Full Colour - 28 jaar migrantentelevisie digitaal toegankelijk bij Beeld en Geluid in Hilversum over de waarde van deze collectie voor (mijn promotie-) onderzoek en erfgoedprojecten.

IN HET kader van het project Suriname-Nederland, 40 jaar later hield ik in 2016 in de serie Suriname-lezingen (met Dorine en Monique van Hinte, Hans Prade en Peggy Brader en Paul Tjon Sie Fat) ook een diapresentatie in Museum Volkenkunde over de woelige relatie tussen Nederland en Suriname sinds 1975. Dit vormde de afsluiting van het project Suriname-Nederland, 40 jaar later.

NAAR AANLEIDING van mijn biografie over de Nederlandse kunstenares Nola Hatterman – telg uit een koloniaal milieu die zich specialiseerde in portretten van Afro-Surinamers en in Suriname het kunstonderwijs professionaliseerde - verzorgde ik verschillende presentaties. Op 21 april 2017 gaf ik - met het oog op het genereren van multimedia-aandacht voor Hattermans werk - een lezing in de Tolhuistuin in de serie Postcolonial Meetings. Kort na het verschijnen van mijn boek in 2008 (herdruk 2009, e-book 2017) vertelde ik over haar leven en werk in De Nieuwe Kerk (Amsterdam), het Amsterdams Historisch Museum, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Pulchri Studio in Den Haag en het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo. In 2010 verscheen in samenwerking met Els Moor en Hilde Neus de lesbrief Nola Hatterman voor middelbare scholen in Suriname. Zie ook www.nolahatterman.com

 

ALS LID van de NVJ-werkgroep Migranten & Media was ik gedurende tien jaar (1993-2004) betrokken bij het organiseren van Journalistencafés in De Balie en Nieuwspoort (1993-2004). Daarin stond de beeldvorming over de multiculturele samenleving centraal. Voor deze werkgroep coördineerde en organiseerde ik de training Multiculturele journalistiek op redacties bij de Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad, Dordtenaar, Amersfoortse Courant, i.o.v. NVJ/ Migranten & Media (2002-2004). Klik hier voor de publicatie.