Vers van de pers, verschenen op 12 februari 2021 bij de expositie Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam de monografie Nola Hatterman. Geen kunst zonder kunnen met bijdragen van verschillende auteurs. Samenstelling: Ellen de Vries. 

Vers van de pers, verschenen op 25 februari 2021: 41 jaar na de coup: Hans Valk. Over een Nederlandse kolonel en een coup in Suriname (1980) over de rol van Nederland in deze ingrijpende gebeurtenis die verstrekkende gevolgen had voor Suriname. 


In 2017 verscheen Mediastrijd om Suriname over de rol van Nederlandse en Surinaamse media in de recente geschiedenis van Suriname: de (post) militaire periode (1980-1992), toen Nederland en Suriname wegens het ontwikkelingsverdrag nog veel met elkaar te maken hadden. Luister naar OVT (VPRO), lees erover in Het Parool,  de Parbode en de Persmus en zie voor besprekingen o.a. de longread van Bas Agterberg (Beeld en Geluid), NRC, Biblionwww.dewereldmorgen.beVilla MediamagazineParbode New West Indian Guide/ Nieuw-West Indische Gids en de Ware Tijd.

In 2011 verscheen mijn artikel De geboorte van WINIED- de terugkeer van satire in de Surinaamse pers in een bundel onder redactie van Gerard Termorshuizen Tropenstijl – amusement en verstrooiing in de (post)koloniale pers. Hierin geef ik een schets van de pogingen van de Surinaamse pers om de grenzen van censuur en zelfscensuur op te rekken tijdens de postmilitaire periode in Suriname (1987-1992) .

In 2008 publiceerde ik Nola -portret van een eigenzinnig kunstenares. In 2009 verscheen de tweede druk, in 2017 de e-book versie. Zie voor de in het Engels vertaalde Proloog en Chapter 1  de website www.nolahatterman.com.

In deze biografie portretteer ik de kunstenares Nola Hatterman (1899-1984) tegen de achtergrond van het dekolonisatieproces van Suriname. Vandaag de dag wordt Nola in Suriname beschouwd als 'grandmother of rebels in Surinamese art'.

Voor meer informatie over Nola klik hier

In datzelfde jaar werkte ik mee aan Kranti!- De Surinaamse pers 1774-2008: het eerste overzichtswerk van de Surinaamse persgeschiedenis.

Samen met Marc De Koninck schreef ik  Epiloog: veerkracht kranten geeft hoop.

 

In 2005 verscheen mijn boek Suriname na de Binnenlandse Oorlog over de gevolgen van de strijd tussen Brunswijk en Bouterse (1986-1992), zogenaamde Binnenlandse Oorlog, in Suriname. Beluister hier de bespreking ervan door Martin Ros in de Tros-nieuwsshow. En zie hier de pilot van Bar'Puru van Frank Zichem, gebaseerd op mijn boek. Ik verrichtte de de research voor de film en deed een deel van de productie.

Zie ook Booksgoogle.

 

 

 

 

 

Lees hier recensies van de andere boeken