Expo 'Surinaamse School'

 

In december 2020 vond in het Stedelijk Museum in Amsterdam de opening plaats van 'Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam'.  Die zal tot 31 mei 2021 te zien zijn. Nola Hattermans werk maakt er onderdeel van uit. Ellen de Vries was een van de gastcuratoren, het voorstel voor een expositie waarin het gedeeld cultureel erfgoed van Nederland en Suriname centraal stond was afkomstig van Ellen de Vries. 

Expo 'Geen kunst zonder kunnen'

 

In maart 2020 was er in de Readytex Art Gallery in Paramaribo een expo van reproducties van Nola Hattermans 40 mooiste werken. Ook werden werken van 10 leerlingen getoond. Deze expo was mogelijk gemaakt door  steun van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo en Readytex Art Gallery. De productie was in handen van Ada Korbee en Aruna Mungra. Curatoren waren: Ellen de Vries (biograaf) en (Nola's leerling) Rinaldo Klas.

Tentoonstelling 'Suriname-Nederland, 40 jaar later'

'Vrij! Vrij! Vrij!' Dat riep de menigte in Suriname op 24 november 1975 aan de vooravond van de onafhankelijkheid van Suriname.  De volgende dag werd de soevereiniteitsoverdracht ondertekend. Niet iedereen had vertrouwen in de onafhankelijkheid. Terecht of niet terecht?

In november 2015 was het 40 jaar geleden, dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. In dat jubileumjaar blikten we terug én vooruit op de verhouding Nederland-Suriname in de vorm van een reizend festival, bestaande uit een tentoonstelling, filmretrospectief en een discussiereeks in Den Haag, Amsterdam en Paramaribo. Ellen de Vries i.s.m. Stichting Multimediale Cultuur. Zie hier het eindverslag.

Medewerkers aan de tentoonstelling:
Curator/ projectleider: Ellen de Vries
Redactie: Rinske Bosch, Peggy Brader, Ellen van Sambeek
Productie: Museum Volkenkunde, Stichting Multimediale Cultuur, Anne Marie Resopawiro-Woerlee, Karin Greep, Peter Veer
Ontwerp: Victor Levie m.m.v. Mislav Zugaj
Fotografie: Jurgen Lisse, Harvey Lisse
Bouw: Zsolt Kamaras en Wouter Nieuwendijk
Grafische productie: Rijnja Repro, Amsterdam
Publiciteit: Museum Volkenkunde, Peter van Zaanen, Jimmy Moerlie

Met dank aan: Biemla Gajadien, Peter Meel
Met dank aan de geïnterviewden
Harry van Bommel,Victor Bottenbley, Sandy Breeveld, Angelic C. Alihusain- del Castilho, Erna de Cunha, Hendrik Gowrising, Roy Ho Ten Soeng, Rachel Kromontono, Tessa Leuwsha, Cynthia McLeod, Alida Neslo, Rabin Parmessar, Jan Pronk, Dowlatram Ramlal, Sigi Samwel, Jules Sedney, Sheila Sitalsing, Greet Tjoe-Ny- van der Leij, Ronald Venetiaan

Tags: , ,,