170 jaar Chinese immigratie in Suriname

Op 20 oktober 2023 is het 170 jaar geleden dat Chinese contractarbeiders naar Suriname kwamen. Pianiste en componiste Majoie Hajary (1921-2017) vervlocht in haar nooit uitgevoerde, nooit geheel voltooide opera ‘La larme d’or’ [De gouden traan] en de voorlopers daarvan de geschiedenissen van haar Afrikaanse, Indiase én Chinese voorouders. In twee van de voorlopers, getiteld, ‘Eldorado’ (1980) en ‘Fool’s Gold’ (1985) speelt een Chinese immigrant respectievelijk de rol van een koopman en van de wijsgeer A-sa-moi. In de latere en laatste versie van de opera (‘La larme d’or) heeft hij zijn plaats afgestaan aan andere Surinaamse bevolkingsgroepen. Daarin speelt het Japanse snaarinstrument de koto, oorspronkelijk afkomstig uit China, een belangrijke rol. Zie voor deze compositie ‘Play koto’ (eind jaren ’60) de website www.majoiehajary.org/recitals.

De Boeddha van Majoie die minstens 70 jaar oud is en die ze altijd met zich meesleepte. Nu staat hij in Parijs bij Majoies zoon. F Ellen de Vries

De opera’s spelen zich af in Suriname tijdens de goudkoorts in de koloniale periode.
Foto coll. Carry-Ann Tjong Ayong. De muziek van Majoie is eigendom van het Haags Gemeentemuseum/ collectie Nederlands Muziek Instituut (NMI)