Preloader

Het werk van Nola Hatterman

Nu is er ook de monografie ‘Nola Hatterman. “Geen kunst zonder kunnen”‘

Nola Hattermans levenswerk onder de loep

Het project De nalatenschap van Nola Hatterman was een initiatief van Ellen de Vries. Zij schreef eerder een biografie over de kunstenares Nola Hatterman (1899-1984) (zie de recensie in de Volkskrant) en ontdekte wie de man op Hattermans meest bekende schilderij ‘Op het terras’ (Stedelijk Museum) is: trompettist Lou Drenthe. (Zie Het Parool).

Doel van dit project was multimedia-aandacht genereren voor deze schilderes uit de vorige eeuw en haar (artistieke) nalatenschap. Dat kreeg o.a. vorm in een expositie van Hattermans werk als onderdeel van de zogenaamde Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam in het Stedelijk Museum Amsterdam vanaf november 2020 t/m juli 2021. Nola verzorgde onderwijs in Suriname, andere kunstenaars die ‘school maakten’ waren George Rustwijk, Wim Bos Verschuur en Jules Chin A Foeng. Voor wie vormden zij een inspiratiebron? De expositie was bedoeld als ode aan Surinaamse kunst en Surinaamse kunstenaars. Zij maken onmiskenbaar onderdeel uit van de gedeelde cultuurgeschiedenis van Suriname en Nederland. Tot de curatoren behoorden: Jessica de Abreu, Claire van Els, Mitchell Esajas, Bart Krieger, Carlien Lammers, Inez Blanca van der Scheer en Ellen de Vries. Adviseur: Chandra van Binnendijk.

In februari 2021 verscheen t.g.v. van de expositie in het Stedelijk in Amsterdam het boek Nola Hatterman. ‘Geen kunst zonder kunnen’ bij Waanders & De Kunst, met bijdragen van Ronald Venetiaan, Rein Wolfs, Stephan Sanders, Esther Schreuder, Kitty Zijlmans, Priscilla Tosari, Myra Winter, Eline de Jong, Bart Krieger, Lizzy van Leeuwen en Ellen de Vries (samenstelling en eindredactie). Dit boek is opgenomen in de Keuzelijst Kunstgeschiedenis_2022-2023 van de landelijke organisatie van leesclubs: Senia. Zie hier de link naar het presentatiefilmpje (copyright Stedelijk Museum Amsterdam).
Bekijk de voorpublicatie in de Groene van Stephan Sanders over de transraciale persoonlijkheid van Nola Hatterman en lees de recensies van de Nieuwe West-Indische Gids, Dreamz World Magazine, Biblion, Biografieportaal, in de Ware Tijd, Ons Amsterdam, de Parbode, op Caraïbisch Uitzicht, Financieel Dagblad, in Museumkijker en Stretto.  Indies Tijdschrift interviewde Esther Schreuder en Ellen de Vries over Nola. Info ook in Nouveau.

In de Readytex Art Gallery (Paramaribo) vond t/m 28 maart 2020 de expo Geen kunst zonder kunnen’ .40 repro’s van Nola Hattermans mooiste werken plaats. Daarnaast waren er tien werken van haar leerlingen te zien. Curatoren waren: Rinaldo Klas en Ellen de Vries. Sinds het coronovirus Suriname verliet, is de expo te zien in Museum Fort Nieuw Amsterdam. De mediabelangstelling (radio, tv en kranten) in maart 2020 was groot. Lees hieronder de Ware Tijd: Expositie plaatst Nola Hatterman in de schijnwerpers en Ode aan veelzijdigheid Nola Hatterman. In het postkoloniale debat dat in het Westen woedt is er ook kritiek op Nola’s positie als witte kunstenaar die zwarte modellen schilderde en haar rol als kunstdocent in een (post)koloniale setting. In feite niets nieuws. Ook destijds was Nola – zij het op een andere manier – middelpunt van controverses. Inmiddels Hatterman in Suriname een vaste plaats in de galerij van betekenisvolle Surinaamse kunstenaars en wordt gezien als onlosmakelijk verbonden met de Surinaamse kunstgeschiedenis, zoals kunsthistoricus Priscilla Tosari en kunstjournalist Marieke Visser beschrijven in hun bijdrage aan de monografie Nola Hatterman. Geen kunst zonder kunnen. Zie ook de bachelorscriptie Kunstgeschiedenis van Gauri  Malhoe.


De expo was mogelijk door steun van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo.

 

 

 

 

 

 

Eerder verscheen de biografie. Blader door de Proloog van de biografie hieronder. Noten staan in het boek vermeld op p 176. De naam van de chauffeur Romeo is op zijn verzoek gefingeerd.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.