Publicist en onderzoeker


Boeken

In 2017 verscheen Mediastrijd om Suriname over de rol van Nederlandse en Surinaamse media in de recente geschiedenis van Suriname: de (post) militaire periode (1980-1992), toen Nederland en Suriname wegens het ontwikkelingsverdrag nog veel met elkaar te maken hadden. Luister naar OVT (VPRO), lees erover in Het Parool,  de Parbode en de Persmus en zie voor besprekingen o.a. de longread van Bas Agterberg (Beeld en Geluid), NRC, Biblionwww.dewereldmorgen.beVilla MediamagazineParbode New West Indian Guide/ Nieuw-West Indische Gids en de Ware Tijd.

Suriname na de Binnenlandse Oorlog 

In 2005 verscheen mijn boek Suriname na de Binnenlandse Oorlog over de gevolgen van de strijd tussen Brunswijk en Bouterse (1986-1992), zogenaamde Binnenlandse Oorlog, in Suriname. Zie ook Booksgoogle.

Nola – portret van een eigenzinnig kunstenares

In 2008 publiceerde ik Nola -portret van een eigenzinnig kunstenares. In 2009 verscheen de tweede druk, in 2017 de e-book versie. Zie voor de in het Engels vertaalde Proloog en Chapter 1  de website www.nolahatterman.com.

In deze biografie portretteer ik de kunstenares Nola Hatterman (1899-1984) tegen de achtergrond van het dekolonisatieproces van Suriname. Vandaag de dag wordt Nola in Suriname beschouwd als ‘grandmother of rebels in Surinamese art’.
Voor meer informatie over Nola klik hier

Kranti!- De Surinaamse pers 1774-2008

In datzelfde jaar werkte ik mee aan Kranti!- De Surinaamse pers 1774-2008: het eerste overzichtswerk van de Surinaamse persgeschiedenis. Samen met Marc De Koninck schreef ik Epiloog: veerkracht kranten geeft hoop.

Tropenstijl – amusement en verstrooiing in de (post)koloniale pers

In 2011 verscheen mijn artikel De geboorte van WINIED- de terugkeer van satire in de Surinaamse pers in een bundel onder redactie van Gerard Termorshuizen Tropenstijl – amusement en verstrooiing in de (post)koloniale pers. Hierin geef ik een schets van de pogingen van de Surinaamse pers om de grenzen van censuur en zelfscensuur op te rekken tijdens de postmilitaire periode in Suriname (1987-1992) .

Lees hier recensies van de andere boeken

 


Comments are closed.

Back to Top ↑