Preloader

Op 29 november 1986 overviel het Surinaams leger het dorpje Moiwana en doodde ca. 40 burgers. Bijna 40 jaar later pas onderzoek.

Onderzoek Moiwana gestart

Monument Moiwana (Marcel Pinas, foto Ellen de Vries)
Op 29 november 1986 overviel het leger het dorpje Moiwana in Suriname: ca. 40 burgers kwamen om. Bijna 40 jaar later vindt eindelijk strafrechtelijk onderzoek plaats. Zie over Moiwana ‘Suriname na de Binnenlandse Oorlog‘ (p 71), mijn casestudie Moiwana uit ‘Mediastrijd om Suriname’, ‘Kranti’ vanaf p 173 en Bar’puru van Frank Zichem (gebaseerd op mijn research). Lees het huiveringwekkende fragment uit het oorlogsdagboek van Zuster Gerda Van Dooren over Moiwana en een artikel over haar oorlogservaringen in Knack. (Ik maakte er destijds een transcriptie van in de hoop dat iemand het wilde uitgeven. Eventueel bij mij op te vragen. Destijds was er geen interesse om het dagboek te digitaliseren. Het lag ook ter inzage tijdens een expo in het Tropenmuseum in 2009 en bevindt zich nu in het Bisdom Suriname).
Uit de expo ‘Suriname-Nederland, 40 jaar later’ (2015) het overzicht  van slachtoffers (baby’s, bejaarden en zwangere vrouwen). Bron: zie onder.